Störningar

Styrelsen har beslutat anta en policy för hantering av störningar. I Bostadsrättslagen (BRL), som är den lag som gäller för alla som bor i bostadsrättsföreningar, finns ett av­snitt som avhandlar störningar: BRL kap 7 § 9: 

"När bostadsrättshavaren använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas."

I BRF Korpen gäller därför följande ordningsregler för samtliga boende.

  • Det inte tillåtet att spela musik på hög volym efter kl 22.00 vardagar och efter kl 23.00 helger.

  • Samma tider gäller för renoveringsarbeten (såsom exv borrning, hammring osv), dammsugning eller annat som låter. Du bör inte heller börja före 07.00 på vardagar eller 09.00 på helger.

  • Meddelande om fest skall sättas upp i porten. Även då gäller tiderna för hög musik. Tänk också på att inte vara för högljudda i trapphus eller utanför porten så det stör dina grannar.

  • Det är inte heller ok att ha högljudda fester var och varannan helg oavsett om du annonserar därom i förväg.

Att bo i flerbostadshus kräver att alla visar hänsyn till varandra. Våra hus är byggda 1943 och ljudisoleringen är dålig. Naturligtvis har alla rätt att leva ett normalt liv med allt vad det innebär, men vi måste alltid tänka oss för.

Policy vid störningar

  1. Kontakta alltid i första hand den som stör. Gå och ring på och prata.

  2. Hjälper inte det kan du göra en anmälan till styrelsen, muntligt eller skriftligt, t ex via mail

  3. Styrelsen försöker reda ut problemen med alla inblandade

  4. Om styrelsen finner att en eller flera boende är störande i lagens mening tillde­las vederbörande en skriftlig varning

  5. Om den boende inte "vidtar rättelse", som det står i lagen och i våra stadgar, kan styrelsen besluta att nyttjanderätten är förverkad och säga upp bostads­rättshavaren till avflyttning. Mer om detta står att läsa i våra stadgar och i Bo­stadsrättslagen.

Den som hyr ut sin bostadsrättslägenhet i andrahand är ansvarig för hur hyresgästen i andra hand sköter sig. Det är alltså inte hyresgästen i andra hand, som tilldelas varning vid störning, utan bostadsrättshavaren

Det är denne som ska se till att hyresgästen i andrahand vidtar rättelse, eller helt enkelt sägs upp från hyresförhållandet och avflyttar.